WORKSHOP SENSORISCHE INFORMATIEVERWERKING

Een tijdje geleden kwam na de ALV Sarkow langs voor een workshop. In deze workshop werden in een sneltreinvaart de basisprincipes van sensorische informatieverwerking doorgenomen. Daarnaast konden we veel verschillende producten van Sarkow uitproberen.  

Even terug naar de basis… Hoe zat het ook alweer?  
Bij sensorische informatieverwerking zijn verschillende organen betrokken. De informatie om ons heen en vanuit het lichaam moeten zij waarnemen, selecteren en verbinden. Zodat wij daarna erop kunnen reageren.  

En wat was dit ook alweer? 
Gevoel/tastzin; Zien/visueel; ruiken; horen; evenwicht; proeven; proprioceptie;  
Arjan vertelde ons dat de ontwikkeling van de sensorische organen begint met de proprioceptie, het tactiele systeem en het vestibulaire systeem maar dat deze sensorische organen ook het langst blijven functioneren bij ouderdom en dementie.  

Handige Tip! 
Wanneer je dan kijkt naar de prikkelwaarde bij tactiel (de aanrakingszin) is de minst sterke aanraking tussen de pols en de schouder is. Een veel sterkere aanraking is dan aanraken van de handen, het hoofd en het gezicht. Hier moet je rekening mee houden wanneer je een cliënt benadert.  

De meest sterke is kriebelen en kietelen. Denk aan dat vervelende kaartje in je nek van je wintertrui of de kieteldood. 

Verder had Arjan het over de ‘Fases van Alertheid’.  Dagelijks gaan we allemaal door deze verschillende fases heen. We proberen deze te balanceren. Bij sommigen lukt dit wel, bij anderen zien we een wisseling naar verschillende fases. Bijvoorbeeld bij een cliënt met ADHD, deze cliënten schieten de gehele dag heen en weer tussen verschillende fases. 

Ook hebben we nog geleerd over ‘Slapen en de fases’. De eerste 4-5 uur van onze slaap is erg belangrijk! In deze fase kunnen we herstellen van alle prikkels en informatie. Mensen die moeite hebben met inslapen en doorslapen, kunnen hierdoor problemen ontwikkelen met hun prikkelverwerking. Iedereen kan er wel een paar opnoemen als je een tijdje niet goed hebt geslapen.  

Ter afsluiting had Arjan verschillende producten meegenomen. Van ballendeken tot Music Doll, er was genoeg om te bekijken en uit te proberen. Zie de afbeeldingen. Hierbij kwamen alle zintuigen aan bod en hebben we weer een hoop nieuwe ideeën opgedaan, om in te zetten bij cliënten.  

Baal je ervan dat je de workshop hebt gemist? Dat kan ik mij voorstellen 😉 Hopelijk kunnen we Arjan binnenkort weer snel uitnodigen voor een nieuwe workshop! Zorg er in ieder geval voor dat je er dan bij bent! Houd de agenda in de gaten voor nieuwe activiteiten! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *