APRAXIE & DYSPRAXIE BIJ DEMENTIE

04 december 2019 kwam Jacolien de Haan om ons te vertellen over apraxie en dyspraxie bij dementie. Het was een interessante en leuke avond. We willen Jacolien graag bedanken voor de workshop, tips en adviezen! 

Na het gezamenlijk eten zijn we van start gegaan met de workshop. Tijdens de workshop kwam het gebruik van de MMSE (Mini Metal Stage Examination) en de MOCA (Montreal Cognitive Assessment) ter sprake. MOCA is sensitiever dan MMSE. En je kunt hiermee rekening houden met welke je inzet. 
Daarnaast kwamen ook observaties ter sprake; hoe pak je dat aan? Zet je de AMPS in of de PRPP? Welke zet jij in? Als tip gaf Jacolien mee om te kijken naar twee observaties. Indien mogelijk één observatie met en één zonder mantelzorger. Of een makkelijke en een moeilijke activiteit. Probeer er achter te komen wat de sterke kanten van de cliënt zijn om deze in te zetten. 
Wanneer je opzoek gaat naar oplossingen is het belangrijk om praktisch na te denken. Denk aan: een stappenplan met foto’s; of een boodschappenlijst met afbeeldingen van de artikelen die een cliënt nodig heeft uit de supermarkt; of de kastindeling aanpassen, zodat er precies voldoende klaar staat om de tafel te dekken ( bijvoorbeeld één bord, één beker, één vork en één mes en een placemat), een kast voor ontbijt, lunch en avondeten. 
Let hierbij op dat je een goed beeld krijgt van de routines van de cliënt en wat de cliënt belangrijk vindt. 
En vergeet niet te evalueren hé!? 

Heb jij een casuïstiek waar je de tips en adviezen van Jacolien kon inzetten? En hoe heb je dat aangepakt? Laat het weten in de reacties hieronder 😉 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *